Δωρεάν δείγματα με κάθε σας αγορά!

Σκούρες κηλίδες και πανάδες. Τι είναι η υπερμελάγχρωση;

Posted by valitsa 21/01/2021 0 Comment(s)

 

 
Για να κατανοήσουμε πραγματικά την υπερμελάγχρωση πρέπει να αναλύσουμε πρώτα τη βιοχημεία της μελάγχρωσης.  Η εξέλιξη πάνω από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια είναι υπεύθυνη για τη διαφορετική παλέτα του χρώματος του ανθρώπινου δέρματος που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο σήμερα. Θεωρείται ότι οι πρόγονοί μας ανέπτυξαν σκουρότερη, μόνιμη χρωστική στο δέρμα τους, που ονομάζεται μελανίνη, ως μια μορφή φυσικής προστασίας από τον ήλιο. Η μελανίνη παράγεται από τα μελανοκύτταρα, και ευθύνεται για το χρώμα του δέρματος και όχι μόνο. Με λίγα λόγια, η ποσότητα της μελανίνης στο δέρμα μας καθορίζει το χρώμα του δέρματος μας και υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι στο ανθρώπινο σώμα: η ευμελανίνη και η φαιομελανίνη. Η ευμελανίνη είναι η μελανίνη πίσω από τις πανάδες αλλά έχει κάποιες προστατευτικές ιδιότητες απέναντι στον ήλιο και γι 'αυτό το πιο σκουρόχρωμο δέρμα είναι λιγότερο πιθανό να καεί, να αναπτύξει καρκίνο του δέρματος και να γεράσει γρήγορα συγκριτικά με ένα ανοιχτόχρωμο δέρμα. Η φαιομελανίνη είναι η κιτρινωπή-κόκκινη χρωστική ουσία που υπάρχει σε όλους τους τύπους δέρματος, αλλά είναι άφθονη σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα. Δεν έχει προστατευτικές ιδιότητες απέναντι στον ήλιο και μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει την ευαισθησία του δέρματος στις ακτίνες UV, έτσι οι πιο ανοιχτόχρωμοι τύποι δέρματος καίγονται πιο εύκολα από τον ήλιο και με την πάροδο του χρόνου ενδεχεται να παρουσιάσουν περισσότερες ηλιακές βλάβες.
 
Τι είναι η υπερμελάγχρωση;  
Η υπερμελάγχρωση είναι αυτό το σημείο στο οποίο τα μελανοκύτταρά σου, τα μικρά εργοστάσια παραγωγής χρωστικών, έχουν αποφασίσει ότι είναι ώρα να δουλέψουν υπερωρίες. Αποφασίζουν να παράγουν περισσότερη μελανίνη όταν αισθάνονται ότι απειλούνται και όταν πυροδοτούνται απο κάτι να υπερλειτουργήσουν. Αυτό το είδος αντίδρασης μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, που θα αναλύσουμε παρακάτω, οπότε είναι πολύ σημαντικό να προστατεύεις το δέρμα σου κάθε μέρα, ώστε τα μελανοκύτταρά σου να μην μπουν σε υπερλειτουργία.
 
 
Τι προκαλεί την υπερμελάγχρωση; 
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν τα μελανοκύτταρά σας να αισθάνονται οτι χρειάζονται να εργαστούν πολύ σκληρά:
Ο ήλιος. Δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη οτι η μεγαλύτερη αιτία της υπερμελάγχρωσης είναι ο ήλιος. Όταν το δέρμα μας εκτίθεται στις ακτίνες του ήλιου, τα μελανοκύτταρα διεγείρονται φυσικά για να παράγουν περισσότερη μελανίνη σε μια προσπάθεια προστασίας του δέρματος από το έγκαυμα. Αυτή η υπερπαραγωγή μελανίνης που πυροδοτείται απο τον ήλιο προκαλεί τις σκούρες κηλίδες στο σώμα μας που ονομάζουμε ηλιακές κηλίδες-πανάδες. Οι φακίδες, οι οποίες είναι συνήθως γενετικές και αναπτύσσονται στην παιδική ηλικία, είναι εγγενείς κηλίδες. Είναι εντονότερες το καλοκαίρι και ξεθωριάζουν το χειμώνα (σε αντίθεση με τις πανάδες) και συνήθως είναι αρκετά μικρές. Παραδόξως, οι γεροντικές κηλίδες - για τις οποίες οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι προκαλούνται αποκλειστικά από τη γήρανση - είναι το ίδιο πράγμα με τις ηλιακές κηλίδες-πανάδες. Δηλαδή αν ένας άνθρωπος 100 χρονών δεν είχε βγεί ποτέ στον ήλιο δεν είχε πανάδες!
 
 
Τεχνητό φως
Αντίστοιχα με το υπεριώδες φως από τον ήλιο, το τεχνητό φως (ναι, από λαμπτήρες) μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερπαραγωγή χρωστικών ουσιών - ειδικά σε πιο σκούρους τόνους δέρματος. Το μπλε φως από οθόνες smartphone και υπολογιστές μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερμελάγχρωση σε μερικούς ανθρώπους.
 
 
Ζέστη
Μία από τις πιο άγνωστες αιτίες υπερμελάγχρωσης είναι η ζέστη. Τα μελανοκύτταρα, αυτά τα μικρά εργοστάσια παραγωγής χρωστικών, πυροδοτούνται όταν τραυματίζονται και η θερμότητα είναι μια μορφή τραυματισμού. Συνήθως φυλές όπως οι Ασιάτες, Αφρικανο-Αμερικάνοι ή Λατινοι έχουν πανάδες που προκαλούνται από τη θερμότητα, καθώς η ευαισθησία στην υπερμελάγχρωση είναι γενετική.
 
 
Ορμόνες
Η αύξηση των οιστρογόνων - συχνά από εγκυμοσύνη ή από λήψη αντισυλληπτικών - μπορεί επίσης να προκαλέσει πανάδες στο μέτωπο, στα μάγουλα ή στο πηγούνι. Αυτή η κηλίδωση είναι γνωστή ως μέλασμα και βρίσκεται σε βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας και οφείλεται συνήθως σε ορμονικές διαταραχές. Το μέλασμα μπορεί να ξεσπάσει από μόνο του, αλλά η έκθεση στον ήλιο μπορεί να το επιδεινώσει.
 
 
Ακμή
Τέλος, η ακμή μπορεί να είναι βασική αιτία των πανάδων και σκουρόχρωμων σημαδιών. Ακριβώς όταν νομίζες ότι κέρδισες τη μάχη ενάντια σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο σπυράκι, ένα καφέ σημαδι μπορεί να αρχίσει να εμφανίζεται στη θέση του. Αυτό το είδος υπερμελάγχρωσης  που ονομάζεται μεταφλεγμονώδης υπέρχρωση (PIH), οφείλεται στο τραύμα που προκαλεί η ακμή στο δέρμα σου. Αυτό το τραύμα μπορεί να οδηγήσει σε τοπική παραγωγή μελανίνης που μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από το ίδιο το σπυράκι.
 
 
Τα πιο δυνατά συστατικά για την καταπολέμηση της υπερμελάγχρωσης
Ρετινοειδή: μειώνουν την τυροσινάση δραστηριότητα των μελανοκυττάρων (υπεύθυνη για τη σύνθεση της μελανίνης) και περιορίζουν τον αριθμό και την εξάπλωση των μελανωμάτων.
Βιταμίνη C: Αντιοξειδωτικό που ελαχιστοποιεί την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων, δίνοντας ταυτόχρονα έναν ομοιόμορφο φωτεινό τόνο στο δέρμα. Βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος και μειώνει τις ρυτίδες, διεγείροντας τη σύνθεση κολλαγόνου. Επίσης λειτουργεί ως ως αναστολεας της μελανογένεσης.
Τα άλφα υδροξυ-οξέα, όπως το γλυκολικό οξύ, μειώνουν επίσης την εμφάνιση των σκούρων κηλίδων, αυξάνοντας τον κύκλο κυττάρων του δέρματος απομακρύνοντας την επιφανειακή χρωστική της επιδερμίδας.
 
Τα καλύτερα προϊόντα για την καταπολέμηση της υπερμελάγχρωσης
 
Dermalogica C-12 Pure Bright Serum
Ισχυρή λευκαντική θεραπεία που καταπολεμά την υπερμελάγχρωση (καφέ κηλίδες, δυσχρωμίες και ανομοιόμορφο χρωματικό τόνο) ημέρα και νύχτα. Αυτή η προηγμένη φόρμουλα απορροφάται γρήγορα και αυξάνει τη λάμψη του δέρματος. Περιέχει ένα αποκλειστικό μίγμα από Ολιγοπεπτίδια, Φυτικό οξύ (Παράγωγο του ρυζιού), αντιοξειδωτικό Γλυκονικό Ψευδάργυρο και Κόκκινη & Καφέ Άλγη που βοηθούν στην ρύθμιση της παραγόμενης μελανίνης, για την αντιμετώπιση της υπερμελάγχρωσης εν τη γενέσει. 
 
Dermalogica biolumin-C serum
Ένας μοναδικός ορός με βιταμίνη C υψηλής απόδοσης που ενισχύει τη φυσική άμυνα στο δέρμα για πιο φωτεινό και σφριγηλό αποτέλεσμα. Η προηγμένη βιοτεχνολογία των συστατικών του, πετυχαίνει δραματική μείωση στην εμφάνιση των λεπτών γραμμών και ρυτίδων και των σκούρων κηλίδων μέσα από τον συνδυασμό πολύ σταθερών μορίων Βιταμίνης C μαζί με Παλμιτικό Τριπεπτίδιο -5. Επιπλέον, η φόρμουλα του προϊόντος είναι ειδικά επεξεργασμένη για να διαθέσει περισσότερη βιταμίνη C μέσα στο δέρμα.
 
Dermalogica Retinol Clearing Oil
Ένα προϊόν σε μορφή ελαίου, υψηλής απόδοσης για χρήση το βράδυ, που συνδυάζει ρετινόλη και σαλικυλικό οξύ σε μια καταπραϋντική φόρμουλα για το δέρμα, ενώ παράλληλα μειώνει τα εμφανή σημάδια πρόωρης γήρανσης και της υπερμελάγχρωσης ενώ παράλληλα απομακρύνει τις ενεργές ακνεϊκές βλάβες.
 
Dermalogica Daily Microfoliant
Απαλή πούδρα, καθημερινής χρήσης για κάθε τύπο δέρματος. Μοναδική πούδρα με βάση το ρύζι, που ενεργοποιείται μόλις έρθει σε επαφή με το νερό, απελευθερώνει Παπαΐνη, Σαλικυλικό Οξύ και ένζυμα Ρυζιού που μικροαπολεπίζουν τα νεκρά κύτταρα, αφήνοντας το δέρμα απαλότερο και πιο φωτεινό. Η λευκαντική του σύνθεση βοηθά στην εξισορρόπηση της ανομοιόμορφης μελάγχρωσης ενώ ένα ιδιαίτερα καταπραϋντικό μίγμα από Πράσινο Τσάι, Ginkgo και Κολλοειδή Βρώμη βοηθάει το δέρμα να είναι ήρεμο, απίστευτα καθαρό και αναζωογονημένο.
 
Murad City Skin Overnight Detox Moisturizer
Καθημερινά το δέρμα βάλλεται από περιβαλλοντικές επιθέσεις όπως το μπλε φως των οθονών ηλεκτρονικών συσκευών, ο καπνός, οι εκπομπές καυσαερίων, η υπέρυθρη ακτινοβολία από ηλεκτρικές συσκευές (φούρνοι μικροκυμάτων) και φυσικά, η ηλιακή ακτινοβολία UV. Αυτές οι βλάβες είναι ικανές να προκαλέσουν ορατά σημάδια γήρανσης, συμπεριλαμβανομένου του ανομοιόμορφου τόνου, της θαμπάδας των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων. Σκεφτείτε μόνο ότι 4 ημέρες μπροστά από υπολογιστή δεχόμαστε ακτινοβολία αντίστοιχη με 20 λεπτά έκθεσης στον μεσημεριανό ήλιο!

Murad Vita-C Glycolic Brightening Serum

Ορός σταθεροποιημένης βιταμίνης C με μικροσωματίδια χρυσού και γλυκολικό οξύ, για θεαματικά φωτεινότερη και πιο υγιή όψη στο δέρμα. Η ρύπανση και η υπεριώδης UV ακτινοβολία, μπορούν να επιταχύνουν τις βλάβες του δέρματος μέσω του οξειδωτικού στρες (ελεύθερες ρίζες). Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει ένα πιο υγιές δέρμα και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των διαφόρων ορατών βλαβών του δέρματος, όπως είναι η υπερμελάγχρωση και ο θαμπός, ανομοιογενής τόνος δέρματος. Το γλυκολικό οξύ απομακρύνει τα νεκρά επιφανειακά κύτταρα, για να αναδείξει μία πιο λαμπερή επιδερμίδα και να βοηθήσει τη βιταμίνη C να διεισδύσει αποτελεσματικότερα στο δέρμα.